BLACK ANGUS
Γνωστό για την πλούσια γεύση, την υφή και το marbling του, το Black Angus beef είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα πιο νόστιμα βόειο κρέατα που διατίθενται στην αγορά. Τα κρέατα Black Angus είναι τόσο δημοφιλή σήμερα που ακόμη και αλυσίδες εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης έχουν προσθέσει το Black Angus Beef burger στο μενού τους. Το marbling σημαίνει ότι το λίπος του ζώου διασκορπίζεται ομοιόμορφα στο κομμάτι του κρέατος.
Το Black Angus είναι η πιο κοινή φυλή βοοειδών στις ΗΠΑ, με 332.421 βοοειδή να έχουν καταχωρηθεί το έτος 2017.
RIB EYE
Το Rib Eye ή Ribeye είναι μπριζόλα βόειου κρέατος από το τμήμα των πλευρών του ζώου.
Το τμήμα πλευρών του βόειου κρέατος εκτείνεται σε έξι έως δώδεκα πλευρικά οστά.
Οι μπριζόλες Ribeye αποτελούνται κυρίως από τους ραχιαίους μύες, αλλά περιέχουν και μύες της σπονδυλικής στήλης.
Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η ονομασία “Ribeye” χρησιμοποιείται όταν το κομμάτι σερβίρεται με το κόκκαλο. Όταν το κόκκαλο αφαιρείται, ονομάζεται “Scotch fillet”.
Nutrition Facts
Amount Per 100 grams
Energy292kcal.Fat22g.of which saturates10g.Carbohydrates<0g.of which sugars<0.0g.Fibre<0.0g.Protein24g.Iron12mg.
- TOMAHAWK
Η διαφορά ενός tomahawk rib eye steak από ένα απλό rib eye (μάτι της σπαλομπριζόλας) βρίσκεται στο πάχος κοπής. Το steak αυτό κόβεται αφενός σε πάχος περίπου 5-6 εκ. και αφετέρου συμπεριλαμβάνει, το γιγάντιο και σχεδόν απογυμνωμένο από το κρέας του, κόκκαλο της σπαλομπριζόλας, του οποίου το μήκος συνήθως φτάνει τα 15 με 20 εκ.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η «κοπή Τomahawk» ονομάστηκε έτσι, δεδομένου ότι το απογυμνωμένο κόκκαλο με την μπριζόλα στην άκρη του θυμίζει πολύ το χαρακτηριστικό μονό τσεκούρι tomahawk των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής.
Nutrition Facts
Amount Per 100 grams
Energy726kJ/174kcal.Fat10.1g.of which saturates0.5g.Carbohydrates<0.5g.of which sugars<0.5g.Fibre<0.5g.Protein20.7g.Iron0.25g.
- T-BONE
Το T-bone είναι μπριζόλα μοσχαρίσιου κρέατος που κόβεται από την οσφυϊκή χώρα του ζώου (ονομάζεται κόντρα φιλέτο στις χώρες της Κοινοπολιτείας και την Ιρλανδία).
Η μπριζόλα περιλαμβάνει οσφυϊκό σπόνδυλο σχήματος “Τ” με τμήματα κοιλιακού εσωτερικού πλάγιου μυός σε κάθε της πλευρά.
Οι μπριζόλες T-bone κόβονται κοντά στο μπροστινό μέρος και περιέχουν ένα τμήμα του φιλέτου. Το μικρότερο τμήμα ενός T-bone, όταν πωλείται μόνο του, είναι γνωστό ως φιλέτο μινιόν (ονομάζεται «φιλέτο των φιλέτων» στις χώρες της Κοινοπολιτείας και την Ιρλανδία), ειδικά εάν κοπεί από το μικρό μπροστινό άκρο του φιλέτου.
Το T-bone πρέπει απαραίτητα να ωριμάσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την κατανάλωσή του, ώστε να γίνει μαλακό χωρίς ωστόσο να χάσει την ανυπέρβλητη γεύση του.
Nutrition Facts
Amount Per 100 grams
Energy992kJ/247kcal.Fat16g.of which saturates6g.Carbohydrates<0.6g.of which sugars<0.0g.Fibre<0.0g.Protein24g.Iron18mg.
- RIB ROAST
Ένα Standing Rib Roast, επίσης γνωστό ως Prime Rib, είναι ένα κομμάτι βοείου κρέατος από το πρωτεύον πλευρό, ένα από τα εννέα πρωτεύοντα τεμάχια βοείου κρέατος. Ενώ ολόκληρο το τμήμα πλευρών περιλαμβάνει νευρώσεις έξι έως 12, ένα ψητό πλευρικό ψητό μπορεί να περιέχει οπουδήποτε από δύο έως επτά νευρώσεις.
Συχνά ψήνεται “Standing” στα οστά των πλευρών έτσι ώστε το κρέας να μην αγγίζει το τηγάνι. Μια εναλλακτική περικοπή αφαιρεί το πάνω άκρο των νευρώσεων για ευκολότερη χάραξη.
Οι μπριζόλες με ραβδώσεις κόβονται από ένα όρθιο πλευρό, αποστεωμένο με το μεγαλύτερο μέρος του λίπους και τους μικρότερους μυς να αφαιρούνται.
Nutrition Facts
Amount Per 113 grams
Energy310kcal.Fat25g.of which saturates10g.Carbohydrate<0g.of which sugars<0.0g.Fibre<0.0g.Protein20g.Iron0.8mg.
- SHORT RIBS
Τα Short ribs είναι ένα κομμάτι βόειου κρέατος που λαμβάνεται από το στήθος, το chuck, το πιάτο ή τις πλευρές των βοοειδών. Αποτελούνται από ένα μικρό τμήμα του οστού των πλευρών, το οποίο επικαλύπτεται από κρέας το οποίο ποικίλλει σε πάχος.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κοψίματος: Το “flanken”, το οποίο κόβεται κατά μήκος του οστού και αφήνει το κόκαλο μόλις 1 έως 2 ίντσες (2,5 έως 5,1 cm) σε μήκος, και το “αγγλικό”, το οποίο κόβεται παράλληλα με το οστό και αφήνει το οστό έως 6 ίντσες (15 cm) σε μήκος. Το Αγγλικό, κομμένα νευρώσεις μπορούν να σερβιριστούν ξεχωριστά ή τρία ή τέσσερα μπορούν να σερβιριστούν συνδεδεμένα μεταξύ τους (ένα στυλ γνωστό ως “πλάκα”).
Τα Short Ribs είναι δημοφιλή σε πολλές διεθνείς κουζίνες.
Nutrition Facts
Amount Per 100 grams
Energy471kcal.Fat42g.of which saturates18g.Carbohydrate<0g.of which sugars<0.0g.Fibre<0.0g.Protein22g.Iron2.3mg.
- PICANHA
Picanha είναι η παραδοσιακή ονομασία του πολύτιμου κομματιού του βοδινού (ή αγελαδινού) κρέατος, στο οπίσθιο σημείο της ράχης του ζώου όπου βρίσκεται το «καπάκι του κιλότου». Πρόκειται για το τμήμα του rum steak,που εντοπίζεται ανάμεσα στις τελευταίες μπριζόλες του κόντρα και στο κιλότο. Η Picanha ανήκει στους μύες που καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός βοοειδούς δεν κινούνται επαρκώς, για αυτό και είναι τόσο τρυφερή και ζουμερή με μεστή γεύση. To κρέας της κρατά πολύ λίπος, επομένως πρέπει να μαγειρευτεί τέλεια ώστε να μην σκληρύνει.
Η Picanha ξεκίνησε ως ένα άγνωστο και φτηνό κομμάτι κρέατος. Όμωςμ με την εξάπλωση του βραζιλιάνικου b.b.q. (churrascaria) στη βόρεια Αμερική, απέκτησε μεγάλη φήμη στους κύκλους των κρεατοφάγων που την αναζητούν ως «sirloin cap» ή «top sirloin cap».
Nutrition Facts
Amount Per 100 grams
Energy284kcal.Fat18.4g.of which saturates7.19g.Carbohydrates<0g.of which sugars<0.0g.Fibre<0.0g.Protein27.78g.Iron2.62mg.
- WAGYU
Το Wagyu ( προφέρεται / WAH-gyoo /) είναι ένας όρος που κυριολεκτικά σημαίνει “ιαπωνική αγελάδα” και είναι το όνομα που δίνεται σε φυλές βοοειδών που αναπτύχθηκαν εδώ και αιώνες στην Ιαπωνία. Το βόειο κρέας Wagyu είναι γνωστό για το έντονο marbling του και αξιόφημο για την εξαιρετική γεύση, την υφή και την τρυφερότητα του.
Οι φυλές των αγελάδων στην Ιαπωνία εντοπίζονται από το είδος αίματος αλλά και την περιοχή. Ξεκινώντας από την εποχή του Iveij, οι Ιάπωνες αναγνώρισαν την αξία της Wagyu beef και προσπάθησαν να την αναπτύξουν στο υψηλότερης ποιότητας βόειο κρέας στον κόσμο. Επιδιώκοντας να διατηρήσει την καθαρότητα της γραμμής αίματος, η Ιαπωνία απαγόρευσε την εξαγωγή DNA Wagyu το 1997.
To Kobe beef, είναι η άριστη εκδοχή του Wagyu.
Nutrition Facts
Amount Per 100 grams
Energy992kJ/237kcal.Fat17.7g.of which saturates7.4g.Carbohydrates<0.6g.of which sugars<0.0g.Fibre<0.0g.Protein18.9g.Iron2mg.