Tomahawk Ribeye Steak
35 λεπτά
58 C
Ingredients
- Μπριζόλα Tomahawk Ribeye
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- Whiskey επιλογής
Execution
- 1. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- 2. Φροντίζουμε η ψησταριά να έχει καθαρό λιποσυλλέκτη και ταψί ώστε να αποφύγουμε την ανάφλεξη.
- 3. Προθερμαίνουμε την ψησταριά στη μέγιστη θερμοκρασία.
- 4. Μόλις ο δείκτης της θερμοκρασίας φτάσει στο μέγιστο, αφήνουμε 5΄ ακόμη για να πυρώσει καλά η σχάρα.
- 5. Σε περίπτωση ψησταριάς αερίου, χαμηλώνουμε το ροοστάτη κάτω από τη μέση, με την προϋπόθεση οι φλόγες να μην είναι πορτοκαλί ώστε να αποφύγουμε την πυρόλυση. Αν η φιάλη αερίου είναι γεμάτη, χαμηλώνουμε κι άλλο το ροοστάτη. Αντίστροφα, αν η φιάλη είναι σχεδόν άδεια, ανεβάζουμε το ροοστάτη λίγο πάνω από τη μέση.
- 6. Τοποθετούμε το κρέας στην ψησταριά.
- 7. Ψήνουμε σε άμεσο ψήσιμο για 15΄ από τη μία πλευρά και έπειτα για ακόμη 15΄ από την άλλη. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάφλεξη, χαμηλώνουμε το ροοστάτη της εστίας.
- 8. Γυρνάμε ξανά το κρέας και ψήνουμε επιπλέον 3΄ από κάθε πλευρά.
- 9. Αν χρησιμοποιούμε το ειδικό θερμόμετρο ψησίματος, φροντίζουμε η θερμοκρασία στο κέντρο του κρέατος να φτάσει στους 58 °C
- 10. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα πιάτο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ή ό,τι άλλο μπαχαρικό επιθυμούμε και σκεπάζουμε με λαδόκολλα για 10΄, αφήνοντάς το να ξεκουραστεί. Προαιρετικά προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο για να τονίσουμε τις γεύσεις του κρέατος.
*όσο αυξάνεται το πάχος του κρέατος άνω των 3 cm, αυξάνεται αναλογων και ο απαιτούμενος χρόνος του ψησίματος.
*οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί ανάλογα με την ψησταριά
*συνίσταται η χρήση ειδικού θερμόμετρου για απόλυτο έλεγχο του ψησίματος και για να επιτύχουμε διαφορετικά επίπεδα ψησίματος ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.