Μοσχάρι Φιλέτο με σάλτσα μανιταριών

Ingredients

Για το μοσχαρίσιο φιλέτο

  • 2 τεμ. μοσχαρίσιο φιλέτο μαριναρισμένα σε ώριμα πιπέρια Διδασκάλου

Για τη σάλτσα μανιταριών

  • 30ml. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 100γρ. λευκό κρεμμύδι αρκετά ψιλοκομμένο
  • 4-5 κλωνάρια θυμάρι
  • 100γρ. βούτυρο
  • 200γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • 100γρ. μανιτάρια πόρτομπέλo, κομμένα σε φέτες
  • 20γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 125ml. κόκκινο κρασί Porto
  • 400ml. κρέμα γάλακτος
  • 5γρ. σκόνη από ζωμό κοτόπουλο (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τις ψητές πατάτες hasselaback

  • 3-4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 20γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200ml. λιωμένο βούτυρο
  • Ελαιόλαδο

Execution

Για τη σάλτσα μανιταριών

  • 1. Πριν ξεκινήσουμε, βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι σε λίγο νερό και τα αφήνουμε για 15΄.
  • 2. Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη μισή ποσότητα βούτυρο.
  • 3. Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι και σωτάρουμε για περίπου 5΄ ή μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι χωρίς όμως να πάρει χρώμα.
  • 4. Στραγγίζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι και τα ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα μανιτάρια μέσα στην κατσαρόλα. (Κρατάμε το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια.)
  • 5. Σωτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα για περίπου 5΄-8΄.
  • 6. Σβήνουμε με το κρασί Porto και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή και παραπάνω από την ποσότητα αλκοόλ.
  • 7. Στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, τη σκόνη ζωμού κότας (προαιρετικά), και το νερό από τα μανιτάρια πορτσίνι, αφού πρώτα το περάσουμε από λεπτή σίτα.
  • 8. Βράζουμε μέχρι να ξεκινήσει η σάλτσα να δένει.
  • 9. Όταν φτάσει στην σύσταση που επιθυμούμε, ρίχνουμε μέσα και την υπόλοιπη ποσότητα βουτύρου και ανακατεύουμε ζωηρά.
  • 10. Αφαιρούμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι.

 

Για τις ψητές πατάτες hasselback

  • 1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις περνάμε σε ξυλάκι (σουβλάκι) από την μία άκρη ως την άλλη. (Tip: δεν τοποθετούμε το ξυλάκι στη μέση της πατάτας, αλλά λίγο πιο κάτω.)
  • 2. Κόβουμε κάθε πατάτα σαν σε φέτες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι μέχρι το σημείο που ξεκινά το ξυλάκι.
  • 3. Όταν τελειώσουμε και έχουμε κόψει όλη τις πατάτες με αυτόν τον τρόπο, αφαιρούμε το ξυλάκι.
  • 4. Μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο ή στη σχάρα με κλειστό το καπάκι.
  • 5. Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψάκι και βάζουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι μέσα σε όλες τις σκισμές τους.
  • 6. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψάκι και το τοποθετούμε στο φούρνο ή στη σχάρα στους 190-220℃ για περίπου 1 ώρα και 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • 7. Λίγο πριν αφαιρέσουμε τις πατάτες από το φούρνο, περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 260℃ και ψήνουμε για άλλα 5΄-10΄.

Για το μοσχαρίσιο φιλέτο

  • 1. Προετοιμάζουμε τη φωτιά και προθερμαίνουμε τη σχάρα, είτε θέλουμε να ψήσουμε σε κάρβουνα είτε σε αέριο. (Δείτε εδώ πώς προετοιμάζουμε τη φωτιά.)
  • 2. Έχουμε πάντα στο μυαλό μας τον οδηγό για το ψήσιμο μιας μπριζόλας (Δείτε εδώ)
  • 3. Ξεκινάμε το ψήσιμο του φιλέτου απευθείας στην ζεστή ζώνη της σχάρας και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο σκούρο καφέ χρώμα(maillard reaction) και να φτάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε.

Σερβίρουμε το φιλέτο με τη σάλτσα μανιταριών και στο πλάι τις πατάτες Hasselback.

Καλή όρεξη!