RIB EYE

– Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

– Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στο μέγιστο και τοποθετούμε πάνω το σχαροτήγανο προθερμαίνοντάς το.

– Μόλις θερμανθεί καλά το σκεύος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία περίπου στο μισό (π.χ. από το 9 στο 4 ή αν χρησιμοποιούμε κουζίνα υγραερίου από το 3 στο 2).

– Τοποθετούμε το κρέας στο σχαροτήγανο.

– Ψήνουμε για 3’ από τη μία πλευρά και έπειτα ψήνουμε για ακόμη 3’ από την άλλη.

– Περιστρέφουμε το κρέας και ψήνουμε επιπλέον για 1’ από κάθε πλευρά.

– Αν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο, φροντίζουμε η θερμοκρασία στο κέντρο του κρέατος να φτάσει στους 55oC.

– Τοποθετούμε το κρέας σε ένα πιάτο, προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι ή ό,τι άλλο μπαχαρικό επιθυμούμε και σκεπάζουμε με λαδόκολλα για 6’, αφήνοντάς το να ξεκουραστεί. Προαιρετικά προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο για να τονίσουμε τις γεύσεις του κρέατος.

 

*Όσο αυξάνεται το πάχος του κρέατος άνω των 3cm αυξάνουμε ανάλογα και το χρόνο του ψησίματος.

*Οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί ανάλογα με την κουζίνα και το σκεύος.

*Προαιρετικά  για έξτρα γεύση μπορούμε να προσθέσουμε μία μεγάλη κουταλιά βούτυρο με αρωματικά της επιλογής μας και να περιλούσουμε το κρέας καθώς ψήνεται.

*Συνίσταται η χρήση θερμόμετρου για απόλυτο έλεγχο του ψησίματος και για να επιτύχουμε διαφορετικά επίπεδα ψησίματος ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.