Τ-BONE Steak Γαλλίας
– Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
– Φροντίζουμε η ψησταριά να έχει καθαρό λιποσυλλέκτη και ταψί ώστε να αποφύγουμε τυχόν ανάφλεξη.
– Ανάβουμε την ψησταριά και την προθερμαίνουμε στη μέγιστη θερμοκρασία.
– Μόλις ο δείκτης της θερμοκρασίας φτάσει στο μέγιστο, αφήνουμε 5’ ακόμη ώστε να πυρώσει καλά η ψησταριά.
– Χαμηλώνουμε το ροοστάτη κάτω από τη μέση με την προϋπόθεση οι φλόγες να μην είναι πορτοκαλί ώστε να αποφύγουμε την πυρόλυση. Αν η φιάλη είναι γεμάτη, χαμηλώνουμε κι άλλο το ροοστάτη. Αντίστροφα, αν η φιάλη είναι σχεδόν άδεια, ανεβάζουμε το ροοστάτη λίγο πάνω από τη μέση.
– Τοποθετούμε το κρέας στην ψησταριά.
– Ψήνουμε σε άμεσο ψήσιμο για 8’ από τη μία πλευρά και έπειτα το ψήνουμε για ακόμη 8’ από την άλλη.
– Περιστρέφουμε το κρέας και ψήνουμε επιπλέον για 1’ από κάθε πλευρά.
– Αν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο, φροντίζουμε η θερμοκρασία στο κέντρο του κρέατος να φτάσει στους 52oC.
– Τοποθετούμε το κρέας σε ένα πιάτο, προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι ή ό,τι άλλο μπαχαρικό επιθυμούμε και σκεπάζουμε με λαδόκολλα για 6’, αφήνοντάς το να ξεκουραστεί. Προαιρετικά προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο για να τονίσουμε τις γεύσεις του κρέατος.
*Όσο αυξάνεται το πάχος του κρέατος άνω των 3cm αυξάνουμε ανάλογα και το χρόνο του ψησίματος.
*Οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί ανάλογα με την ψησταριά.
*Συνίσταται η χρήση θερμόμετρου για απόλυτο έλεγχο του ψησίματος και για να επιτύχουμε διαφορετικά επίπεδα ψησίματος ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.