ΠΙΚΑΝΙΑ Ολόκληρη

– Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

– Φροντίζουμε η ψησταριά να έχει καθαρό λιποσυλλέκτη και ταψί ώστε να αποφύγουμε τυχόν ανάφλεξη.

– Ανάβουμε την ψησταριά και την προθερμαίνουμε στη μέγιστη θερμοκρασία.

– Μόλις ο δείκτης της θερμοκρασίας φτάσει στο μέγιστο, αφήνουμε 5’ ακόμη ώστε να πυρώσει καλά η ψησταριά.

– Χαμηλώνουμε το ροοστάτη κάτω από τη μέση με την προϋπόθεση οι φλόγες να μην είναι πορτοκαλί ώστε να αποφύγουμε την πυρόλυση. Αν η φιάλη είναι γεμάτη, χαμηλώνουμε κι άλλο το ροοστάτη. Αντίστροφα, αν η φιάλη είναι σχεδόν άδεια, ανεβάζουμε το ροοστάτη λίγο πάνω από τη μέση.

– Τοποθετούμε το κρέας στην ψησταριά.

– Ψήνουμε σε άμεσο ψήσιμο για 8’ από τη μία πλευρά και έπειτα ψήνουμε για ακόμη 8’ από την άλλη θωρακίζοντας το κρέας. (Ενδεχόμενη ανάφλεξη είναι φυσιολογική)

– Τοποθετούμε το κρέας στη μεσαία εστία η οποία θα είναι σβηστή, έχοντας αναμμένες τις δύο πλαϊνές.

– Ψήνουμε σε έμμεσο ψήσιμο για περίπου 40’.

– Αν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο, φροντίζουμε η θερμοκρασία στο κέντρο του κρέατος να φτάσει στους 58oC.

– Τοποθετούμε το κρέας σε ένα πιάτο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ή ό,τι άλλο μπαχαρικό επιθυμούμε και σκεπάζουμε με λαδόκολλα για 10’, αφήνοντάς το να ξεκουραστεί. Προαιρετικά προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο για να τονίσουμε τις γεύσεις του κρέατος.

– Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε.

 

*Οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί ανάλογα με την ψησταριά.

*Συνίσταται η χρήση θερμόμετρου για απόλυτο έλεγχο του ψησίματος και για να επιτύχουμε διαφορετικά επίπεδα ψησίματος ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.