ΜΠΙΦΤΕΚΙ Μαύρου χοίρου

– Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσιμο ώστε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

– Φροντίζουμε η ψησταριά να έχει καθαρό λιποσυλλέκτη και ταψί ώστε να αποφύγουμε τυχόν ανάφλεξη.

– Ανάβουμε την ψησταριά και την προθερμαίνουμε στη μέγιστη θερμοκρασία.

– Μόλις ο δείκτης της θερμοκρασίας φτάσει στο μέγιστο, αφήνουμε 5’ ακόμη να πυρώσει καλά η ψησταριά.

– Χαμηλώνουμε το ροοστάτη κάτω από τη μέση με την προϋπόθεση οι φλόγες να μην είναι πορτοκαλί ώστε να αποφύγουμε την πυρόλυση. Αν η φιάλη είναι γεμάτη, χαμηλώνουμε κι άλλο το ροοστάτη. Αντίστροφα, αν η φιάλη είναι σχεδόν άδεια, ανεβάζουμε το ροοστάτη λίγο πάνω από τη μέση.

– Λαδώνουμε ελαφρά το κρέας και από τις δύο πλευρές.

– Τοποθετούμε το κρέας στην ψησταριά.

– Ψήνουμε σε άμεσο ψήσιμο 5-6’ από τη μία πλευρά ή μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει αλλάξει χρώμα μέχρι το μισό του πάχος και έπειτα το γυρνάμε και ψήνουμε ακόμη 5-6’ από την άλλη πλευρά του.

– Αν προσπαθήσουμε να γυρίσουμε το κρέας και αυτό δεν ξεκολλάει από τη σχάρα, σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμο ακόμη, οπότε το αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να μπορεί να ξεκολλήσει.

 

 

*Oι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί ανάλογα με την ψησταριά.