ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τα εργαλεία που πρέπει να έχει ένας ψήστης που όλοι θα θαυμάζουν!

Υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία στο χώρο του Grill & BBQ και εάν κάποιος είναι νέος στον χώρο αυτό, σίγουρα θα είσαι μπερδευτεί σχετικά με το ποια πρέπει να είναι τα πρώτα αποκτήματα για τη συλλογή του.

Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα πρώτα εργαλεία και σημαντικότερα εργαλεία για το ξεκίνημα.

 

Προστατευτικό κάλυμμα ψησταριάς:

Πλέον σχεδόν όλες οι ψησταριές είναι σχεδιασμένες παντός καιρού. Παρόλα το προστατευτικό κάλυμμα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο.

 

Ειδικά γάντια για Grill & BBQ:

Ένα από τα πρώτα εργαλεία το οποίο πρέπει να περιέχει η συλλογή του ψήστη.

Παρέχουν ασφάλεια καθώς είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε αρκετά μεγάλες θερμοκρασίες, ώστε να μπορεί ο ψήστης να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναποδιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

 

Έξτρα πάγκος εργασίας:

Ένας νέος ψήστης  χρειάζεται αρκετό χώρο για να μπορεί να απλώνει τα εργαλεία του και τα τρόφιμα τα οποία θα ψηθούν. Είναι σίγουρο ότι μια καινούρια ψησταριά συγκεντρώνει την παρέα σε BBQ party και αυτό σημαίνει μεγάλες ποσότητες! Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος διαθέσιμος για εξοπλισμό και μαγείρεμα, τότε η αρχική εμπειρία του ψήστη ίσως καταλήξει άβολη.

 

Δοχείο εκκίνησης ή ειδικός αναπτήρας:

Εάν η ψησταριά είναι με κάρβουνα, τότε το απαραίτητο εργαλείο για εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, είναι ένα δοχείο εκκίνησης ή ένας ειδικός αναπτήρας για BBQ. Οι τεχνικές με πιστολάκια, οινόπνευμα ή ο,τιδήποτε άλλο είναι άκρως λανθασμένες, επικίνδυνες και βλαβερές για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, με ένα δοχείο εκκίνησης τα κάρβουνα είναι έτοιμα προς χρήση σε μόλις 10 λεπτά.

 

Βούρτσα σχάρας:

Εξαιρετικά απαραίτητο εργαλείο είναι μια βούρτσα σχάρας.

Θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος η μεταλλική επιφάνεια επαφής με τα τρόφιμα να είναι εξαιρετικά καθαρή, καθώς εκτός από το να μην κολλήσει το φαγητό επάνω στη σχάρα, είναι βλαβερή για τον οργανισμό οποιαδήποτε επαφή του με υπολείμματα και στάχτη.

 

Σπάτουλα-Λαβίδα:

Τα δύο πιο πολυχρησιμοποιημένα εργαλεία στο Grill & BBQ είναι αυτά τα!

Θεωρείται αδιανόητο να ξεκινήσει κάποιος το ψήσιμο χωρίς αυτά τα δύο εξαρτήματα.

Και είναι και τα δύο απαραίτητα, καθώς δεν αρκεί η λαβίδα για να χειριστεί ο ψήστης όλα τα τρόφιμα. Παραδείγματος χάρη, η σπάτουλα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για ψάρια ή burgers.

 

Θερμόμετρο:

Αρκετοί είναι οι αμφισβητίες του θερμομέτρου, ωστόσο, και ο πιο έμπειρος ψήστης δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος 100% για την ακριβή θερμοκρασία του τροφίμου που ψήνει. Μάλιστα όσοι ασχολούνται χρόνια με το Grill & BBQ, έχουν πάνω από ένα θερμόμετρο, για να μπορούν να έχουν συνεχώς τη δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας του κρέατος, αλλά και της θερμοκρασίας της ψησταριάς σε κάθε σημείο της.

Είναι πραγματικά κρίμα να ψήνεται ένα premium Tomahawk Ribeye Steak και το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιητικό, καθώς το κρέας ψήθηκε σε λάθος θερμοκρασία.

Για αρχάριους ψήστες προτείνονται τα παρακάτω θερμόμετρα:

  • Ένα θερμόμετρο το οποίο δείχνει αμέσως τη θερμοκρασία του προϊόντος (Instant Thermometer) και χρησιμοποιείται κυρίως για μικρά κομμάτια κρέατος που δεν χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση θερμοκρασίας ψησίματος, ή για ένα μεγάλο κομμάτι κρέας ήδη ψημένο, ώστε να γίνει επανέλεγχος θερμοκρασίας σε διάφορα σημεία του.
  • Ένα θερμόμετρο με ειδικό άκαυστο καλώδιο, ειδικό ώστε να μένει καρφωμένο στο κρέας καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Αυτό το θερμόμετρο χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλα κομμάτια κρέατος τα οποία απαιτούν αρκετή ώρα ψησίματος

 

Πυροσβεστήρας:

Αν και καλύτερα να παραμείνει αχρησιμοποίητος για πάντα, ένας πυροσβεστήρας είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του ψήστη, καθώς κάθε χειρισμός φωτιάς είναι επικίνδυνος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.